Ingrediënten
pompoen
1 ui
1 wortel (evt Teunisbloemwortel)
2 teentjes knoflook
stukje verse kurkuma (of 1 theel. poeder)
1/2 theel. chilivlokken
zout en peper
olijfolie
100 gram doperwten
100 gram geraspte Parmezaanse of oude kaas
25 gram walnoten
4 plakjes diepvries bladerdeeg
1 ei
Voor de roux (de saus)
25 gram roomboter
25 gram tarwemeel
200 ml melk
1 theel. groene (of wilde) kruiden (bv. peterselie, kraailook, oregano, bieslook, tijm, zevenblad, daslook, hondsdraf)
nootmuskaat
peper en zout
Bereiding
1. Verwarm de oven voor op 180 graden
2. Schil de pompoen, ui en wortel en knoflook en snij in kleine blokjes
3. Bak de groenten aan tot ze half zacht zijn
4. Breng op smaak met kurkuma, chilivlokken, peper en zout
5.Haal ze van het vuur en bereid nu eerst de roux
6. Smelt de boter in een pannetje, hij mag nog niet bruin worden
7. Voeg het tarwemeel toe, roer goed door en laat even garen (ong. 2 minuten)
Pompoenragout onder een dakje
Notities
Let op: Als de ragout uit de oven komt, is hij loeiheet, maar lekker!!
Ingrediënten
- pompoen
- 1 ui
- 1 wortel (evt Teunisbloemwortel)
- 2 teentjes knoflook
- stukje verse kurkuma (of 1 theel. poeder)
- 1/2 theel. chilivlokken
- zout en peper
- olijfolie
- 100 gram doperwten
- 100 gram geraspte Parmezaanse of oude kaas
- 25 gram walnoten
- 4 plakjes diepvries bladerdeeg
- 1 ei
- Voor de roux (de saus)
- 25 gram roomboter
- 25 gram tarwemeel
- 200 ml melk
- 1 theel. groene (of wilde) kruiden (bv. peterselie, kraailook, oregano, bieslook, tijm, zevenblad, daslook, hondsdraf)
- nootmuskaat
- peper en zout
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Schil de pompoen, ui en wortel en knoflook en snij in kleine blokjes
- Bak de groenten aan tot ze half zacht zijn
- Breng op smaak met kurkuma, chilivlokken, peper en zout
- Haal ze van het vuur en bereid nu eerst de roux
- Smelt de boter in een pannetje, hij mag nog niet bruin worden
- Voeg het tarwemeel toe, roer goed door en laat even garen (ong. 2 minuten)
- Voeg telkens een beetje melk toe en roer goed door
- Laat zo'n 10 minuten pruttelen, zo nu en dan roeren, let op dat het niet aanbrandt!
- Breng op smaak met peper en zout en rasp er verse nootmuskaat naar smaak over
- Meng de groenten, doperwten en noten door de roux, en daarna de kaas
- Was de kruiden, maak deze fijn en schep door de roux
- Vul 4 souffléschaaltjes met dit mengsel
- Leg op elk schaaltje een plakje bladerdeeg, vouw deze lichtjes over de randen en maak in het midden een gaatje
- Klop het ei en bestrijk de bladerdeegplakjes hiermee
- Zet ze in de oven en bak ze 20-30 minuten, tot het bladerdeeg goudbruin is
8. Voeg telkens een beetje melk toe en roer goed door
9. Laat zo’n 10 minuten pruttelen, zo nu en dan roeren, let op dat het niet aanbrandt!
10. Breng op smaak met peper en zout en rasp er verse nootmuskaat naar smaak over
11. Meng de groenten, doperwten en noten door de roux, en daarna de kaas
12. Was de kruiden, maak deze fijn en schep door de roux
13. Vul 4 souffléschaaltjes met dit mengsel
14. Leg op elk schaaltje een plakje bladerdeeg, vouw deze lichtjes over de randen en maak in het midden een gaatje
15. Klop het ei en bestrijk de bladerdeegplakjes hiermee
16. Zet ze in de oven en bak ze 20-30 minuten, tot het bladerdeeg goudbruin is