Roodlofschotel met paddenstoelen
Categorie
Hoofdgerecht
Personen
4
Voorbereidingstijd
15 minuten
Kooktijd
40 minuten
Totale tijd
55 minuten
Notities
- Roodlof is het bittere zusje van witlof. Jammer dat de mooie rode kleur verdwijnt tijdens het koken
-Laat de roodlof goed uitlekken voordat je deze in de ovenschotel legt, anders wordt het een nat prutje
-Varieer eens met de groenten, deze schotel is ook heerlijk met witlof of venkel
-In plaats van mascarpone kun je ook roomkaas of boursin gebruiken
Ingrediënten
- 6 stronkjes roodlof
- 2 sjalotjes
- 2 teentjes knoflook
- 250 gram gemengde paddenstoelen
- 1 eetlepel roomboter
- 750 gram kruimige aardappelen
- 125 gram mascarpone
- 2 eetlepels melk
- 2 eidooiers
- 1 eetlepel grove mosterd
- peper en (kruiden)zout
- 100 gram geraspte kaas
- 2 takjes tijm
Bereiding
- Was de roodlof en kook de stronkjes tot ze beetgaar zijn
- Pel en snipper de sjalotjes en knoflook
- Snij de paddenstoelen fijn
- Bak de sjalotjes, knoflook en paddenstoelen aan in de roomboter en laat zachtjes sudderen, voeg een snufje (kruiden)zout toe
- Schil de aardappelen en kook ze gaar
- Laat uitdampen en stamp ze fijn
- Klop mascarpone, melk, de eidooiers en mosterd door elkaar
- Meng dit door de aardappelen tot een smeuïge puree
- Voeg de blaadjes van de tijm toe en maak op smaak met peper en zout
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Snij de roodlof in de lengte doormidden en leg ze in een ovenschaal
- Verdeel hier het paddenstoelenmengsel over
- Smeer de puree hierover uit
- Strooi de geraspte kaas hierover en zet in de oven totdat de kaas gesmolten is
© 2023 Copyright Hilmas Keuken