Laden Evenementen

Verdieping in de vegetarische keuken: Workshop  4

In dcember is deze cyclus van 5  workshops gestart, deze gaat door tot in de lente, zodat we een grote diversiteit aan groenten en kruiden voorbij zien komen.

In de workshops komen diverse kooktechnieken en bereidingswijzen aan bod. Groenten, peulvruchten en granen, zuivel, het gebruik van kruiden, specerijen en andere smaakmakers staan centraal. We maken lunch-, hoofd- en nagerechten zodat je een volwaardige maaltijd op tafel kunt zetten. Na het koken gaan we aan tafel om gezamenlijk te genieten van al dat lekkers.

Je leert je zintuigen  gebruiken bij het samenstellen van gerechten en fantasierijk om te gaan met smaken, kleuren en geuren. Met typische groenten van het herfst- en winterseizoen,  zoals pompoen, pastinaak, knolselderij, witlof en diverse soorten kool, tot aan spinazie, wilde kruiden en slasoorten in het voorjaar. We maken lekkere stamppotten, maar ook soepen, salades, curry’s en andere verrassende gerechten. Uiteraard werken we met lokale, seizoensgebonden producten.

Je krijgt een schat aan informatie over diverse onderwerpen: o.a. basisprincipes van natuurvoeding, samenstellen van een volwaardige vegetarische maaltijd, eventuele intoleranties, verwerking van granen en peulvruchten,  vetten, eiwitten en koolhydraten. We maken kruiden- en specerijenmengsels, ingelegde citroenen, bouillonpasta, azijn, en nog meer lekkers voor in je voorraadkast. De informatie en recepten ontvang je in een reader zodat je er thuis ook mee aan de slag kunt.

De Vega kookcyclus is een cyclus van 5 workshops.  Je inschrijving en betaling geldt voor de hele cyclus.

De  eerste 4 workshops zijn op donderdag:  9 december 2021, 6 januari 2022, 3 februari en 24 maart 2022. Telkens van 17.30 -22.00 uur.

De vijfde workshop is overdag, we plannen gezamenlijk een datum voor deze workshop.

Les 4: Voorraad in je kast

Groenten op zoetzuur, fermenteren, inleggen, kruidenzout en kruidenazijn maken. Lekkere toevoegingen voor in je voorraadkast, waarmee je van je doodgewone maaltijden iets speciaals mee kunt maken.

 

 

Les 5: Improvisatie koken.

Let op: De 5e workshop is overdag, en zal langer duren! De datum is nog niet bekend, voor deze workshop plannen we gezamenlijk een afspraak overdag.

In deze les gaan we improviserend koken, en gebruiken hiervoor de technieken en ingrediënten waar we afgelopen 4 lessen mee bezig zijn geweest. We wandelen naar de Biologische Pluktuin, en ik vertel over de kruiden die we onderweg tegenkomen. We gaan groenten en kruiden verzamelen in de Pluktuin.  We gaan kijken, ruiken en proeven van al de jonge groenten en de (wilde) kruiden.  Aansluitend gaan we improviserend koken met deze krakend verse groenten en kruiden in Hilma’s Keuken.

Om als afsluiting van deze cursus een smakelijke vegetarische maaltijd op tafel te zetten, naar je eigen idee!

De cursusprijs is voor 5 workshops. Je kunt je alleen inschrijven voor de gehele cyclus via de eerste workshop van de cyclus en niet bij de daaropvolgende workshops.

Titel

Ga naar de bovenkant