Laden Evenementen

Lekker wandelen in de natuur en leren over de kracht van eetbare planten en kruiden.

Een heerlijke combinatie!

Tijdens een kruidenwandeling worden deelnemers vaak zo enthousiast, dat ze meer willen  ontdekken. Daarom start ik naast de kruidenwandelingen, een 3-delige cursus  voor geïnteresseerde kruiden- en wilde planten liefhebbers.

Het begint al vroeg in het prille voorjaar: als je niet beter weet is het dan nog volop winter. Maar dat is niet zo: geniet van de eerste vogelmuur, look-zonder-look, madeliefjes, hondsdraf en alle andere krachtige voorjaarskruiden, en kijk de daslook zowat de grond uit. Als er nog weinig vers groen te koop is, kun je  je vitaminen en mineralen dan ook al snel aanvullen met gratis planten en kruiden uit de natuur.

Wil jij ontdekken welke eetbare kruiden en planten er rondom Schijndel te vinden zijn? In 2023 start een 3-delige cursus:

Puur genieten met kruiden.

We gaan elke cursusdag samen wandelen met de blik gericht op het zoeken van wilde planten en kruiden. Ik vertel je er van alles over en zo leer je al doende wat er in de vrije natuur te oogsten valt. Na de wandeling gaan we aan de slag met een kruidenbereiding die je na afloop mee naar huis neemt en verwerken we onze verse oogst in een paar smakelijke hapjes die we samen op eten.

Tijdens deze cursus leer je:

  • Welke kruiden en wilde planten er in de verschillende seizoenen te vinden zijn.
  • Het groei- en bloeistadium herkennen waarin ze zich bevinden.
  • Hoe je ze kunt herkennen; o.a. door gebruik van planten-apps, je zintuigen en boeken.
  • Welke inhoudstoffen planten en kruiden hebben.
  • Hoe je die kunt inzetten bij specifieke klachten.
  • Gebruik te maken van wilde planten en kruiden in je keuken. Bijvoorbeeld kruidenzout, hoestsiroop, kruidenazijn, in soepen, sauzen en salades.
  • Hoe je ze kunt verwerken en bewaren voor later.

Data en algemene informatie Kruidencursussen 2023

De cursus vindt plaats in en rondom Schijndel. De startlocatie is afhankelijk van de plek waar op dat moment de te oogsten kruiden en planten groeien en bloeien. De startlocatie maak ik voor elke workshop bekend.

 

Puur genieten met kruiden is een cyclus van in totaal 3 workshops. Je inschrijving en betaling geldt dus voor de gehele cursus.

Data:

  • Zaterdagochtenden 18 maart, 13 mei, 8 juli.

Kosten: € 117,50 per persoon all in

Aantal deelnemers: Er is plek voor maximaal 12  personen

 

Een stukje over mijn kruidige achtergrond:

In 2010 werd ik natuurgids bij de IVN. Daardoor bloeide mijn ‘oude liefde’ voor plantjes weer helemaal op! Aangezien ik een passie voor koken heb was het eigenlijk logisch dat ik wilde planten en kruiden in mijn keuken wilde integreren. Maar eerst ging ik me er verder in verdiepen.

Ik startte met een 2-jarige basisopleiding kruidengeneeskunde bij het Kruidenrijk in Haaren. Het eetbare trok me echter meer aan en zo deed ik bij Herboristenopleiding Dodoneaus in België de opleiding tot herborist en ging ik enkele weken in Frankrijk ‘kruidige’ stages lopen. Daarna volgde ik de opleiding tot Culinair Herborist bij De Sprenk.  In 2018 startte ik mijn eigen bedrijf; Hilma’s Keuken waar ik mijn passie in kwijt kan en mijn kennis kan delen.

Inmiddels heb ik al veel kruidenwandelingen gegeven, als natuurgids bij IVN en voor groepen vanuit Hilma’s keuken in oa. de Kloostertuin in Schijndel. Wildplukken is inmiddels een levenswijze geworden, ik zou niet meer anders kunnen of willen. Overal waar ik kom zie ik eten: in de berm, het weiland en langs bosranden, maar zeker ook in mijn eigen tuin. Ik herken inmiddels veel planten aan hun silhouet, ken fijne oogstplekjes in mijn eigen omgeving en weet in welk jaargetijde ik de diverse kruiden kan vinden.  Vrijwel het hele jaar door valt er wel ergens iets te oogsten, van bloem tot blad, van vruchten en zaden tot wortels.

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Tickets zijn niet meer beschikbaar

Titel

Ga naar de bovenkant