Laden Evenementen

Lekker wandelen in de natuur en leren over de kracht van eetbare planten en kruiden.

Een heerlijke combinatie!

Tijdens een kruidenwandeling worden deelnemers vaak zo enthousiast, dat ze meer willen  ontdekken. Daarom start ik naast de kruidenwandelingen, een 3-delige cursus  voor geïnteresseerde kruiden- en wilde planten liefhebbers.

Het begint al vroeg in het prille voorjaar: als je niet beter weet is het dan nog volop winter. Maar dat is niet zo: geniet van de eerste vogelmuur, look-zonder-look, madeliefjes, hondsdraf en alle andere krachtige voorjaarskruiden, en kijk de daslook zowat de grond uit. Als er nog weinig vers groen te koop is, kun je  je vitaminen en mineralen dan ook al snel aanvullen met gratis planten en kruiden uit de natuur.

In mei staan de weien vol met Paardenbloemen en plukken we geurende vlierbloesems voor in botanische drankjes, we kunnen al veel kruiden verzamelen.

En begin juli beginnen er alweer zaden te rijpen, vinden we vruchten zoals frambozen en bessen en kleurrijke bloemen.

Wil jij ontdekken welke eetbare kruiden en planten er rondom Schijndel te vinden zijn? In 2023 start een 3-delige cursus:

Puur genieten met kruiden.

We gaan elke cursusdag samen wandelen met de blik gericht op het zoeken van wilde planten en kruiden. Ik vertel je er van alles over en zo leer je al doende wat er in de vrije natuur te oogsten valt. Na de wandeling gaan we aan de slag met een kruidenbereiding die je na afloop mee naar huis neemt en verwerken we onze verse oogst in een paar smakelijke hapjes die we samen op eten.

Tijdens deze cursus leer je:

  • Welke kruiden en wilde planten er in de verschillende seizoenen te vinden zijn.
  • Het groei- en bloeistadium herkennen waarin ze zich bevinden.
  • Hoe je ze kunt herkennen; o.a. door gebruik van planten-apps, je zintuigen en boeken.
  • Welke inhoudstoffen planten en kruiden hebben.
  • Hoe je die kunt inzetten bij specifieke klachten.
  • Gebruik te maken van wilde planten en kruiden in je keuken. Bijvoorbeeld kruidenzout, hoestsiroop, in soepen, sausen en salades.
  • Hoe je ze kunt verwerken en bewaren voor later.

Data en algemene informatie Kruidencursussen 2023

De cursus vindt plaats in en rondom Schijndel. De startlocatie is afhankelijk van de plek waar op dat moment de te oogsten kruiden en planten groeien en bloeien. De startlocatie maak ik voor elke workshop bekend.

Puur genieten met kruiden is een cyclus van in totaal 3 workshops. Je kunt je daarom alleen inschrijven op de gehele cyclus via de eerste workshop van de cyclus en niet op de daaropvolgende workshops.

Data:

  • Zaterdag 18 maart, 13 mei, 8 juli.

Titel

Ga naar de bovenkant