Graansalade met citrusdressing
Personen
6
Voorbereidingstijd
30 minuten
Kooktijd
30 minuten
Totale tijd
1 uur
Ingrediënten
- 200 gram gaar graan naar keuze
- 250-350 gram venkelknol/ asperges/peultjes/worteltjes/radijs/tuinboontjes/doperwtjes of andere groenten van het seizoen
- 1 rode ui
- handvol venkelgroen. In het seizoen kun je ook wilde kruiden gebruiken, zoals bv.:
- look-zonder-look, brandnetel (wel even héél kort blancheren), paardenbloemblad, kraailook, hondsdraf, daslook, Roomse kervel, smalle weegbree, duizendblad
- handvol pompoenpitjes
- schil van gepekelde citroen (van de dressing)
- Dressing:
- 2 theel mosterd
- 2 eetl rode wijnazijn of appelazijn
- zout en peper
- 4 eetl neutrale olie
- 4 eetl olijfolie
- eidooier
- 1 theel. honing
- ingelegde citroen
- peper en zout
Bereiding
- Was de groenten en pel de doperwtjes en tuinbonen
- Snij de groenten in dunne repen
- Pel de ui, en snij in halve maantjes, snij het groene loof in ringetjes
- Hak groen fijn
- Spatel de groenten en het groen van de kruiden luchtig door het graan in een mooie schaal -
- Snij een stukje van de citroenschil in heel kleine reepjes en voeg met mate toe -Strooi de pompoenpitten erover
- Voor de dressing:
- Roer de mosterd en wijnazijn door elkaar Voeg de zonnebloemolie al kloppend in een straaltje toe Voeg daarna de olijfolie in een straaltje toe Klop de eidooier erdoor Pers de citroen en voeg een beetje van het sap toe Klop de honing erdoor
- Maak op smaak met peper en zout
- Verdeel over de salade
© 2023 Copyright Hilmas Keuken