muhammara: een rokerige paprika dip

Voorbereiding: 20 minuten

Bereiding: 15 minuten

Totaal: 35 minuten

Categorie: Saus

Aantal personen: 6

muhammara: een rokerige paprika dip

Een heerlijk smeersel voor op brood of een cracker. Maar ook lekker bij rijst en peulvruchten, met een frisse yoghurt-muntdip. Verdunt met olijfolie kun je de saus als marinade gebruiken, of als dressing bij geroosterde groenten.

Ingrediënten

  • 100 gram walnoten
  • 2 theelepels komijnzaad
  • 6 puntpaprika's
  • 2 à 3 sneden donker brood
  • 3 eetl. tomatenpuree
  • 2 eetl. balsamico
  • 2 dadels
  • 1 eetl. honing
  • 1 theel. chilivlokken
  • sap van 1 citroen
  • zeezout en versgemalen peper
  • 5 à 6 eetl. extra vergine olijfolie

Bereiding

  1. Verhit de oven op 220 graden, en zet de grill op hoog
  2. Rooster de noten en komijnzaadjes 6 minuten op een bakplaat tot de noten goudbruin zijn en de komijn geurt
  3. Was de paprika's en zet ze onder de grill tot ze zwartgeblakerd zijn
  4. Zo nu en dan draaien
  5. Als de paprika’s zwartgeblakerd zijn, in een schaal afgedekt af laten koelen
  6. Doe de noten en zaden in een keukenmachine
  7. Pel de paprika's en verwijder de zaadlijsten
  8. Doe ze mee in de keukenmachine en pureer glad
  9. Maak het brood klein
  10. Voeg broodkruim, tomatenpuree, balsamico, dadels, honing, chilivlokken, citroensap, peper en zout toe en pureer alles glad
  11. Het kan zijn dat je dit in twee keer moet doen
  12. Voeg met draaiende motor de olijfolie toe en mix alles glad
  13. Proef en voeg eventueel nog wat extra peper en zout, citroen of honing bij

Notes

Je kunt de saus een week in de koelkast bewaren