muhammara: een rokerige paprika dip
Categorie
40-60 minuten
Saus
Een heerlijk smeersel voor op brood of een cracker. Maar ook lekker bij rijst en peulvruchten, met een frisse yoghurt-muntdip. Verdunt met olijfolie kun je de saus als marinade gebruiken, of als dressing bij geroosterde groenten.
Portie
6
Voorbereidingstijd
20 minuten
Kooktijd
15 minuten
Totale tijd
35 minuten
Notities
Je kunt de saus een week in de koelkast bewaren
Ingrediënten
- 100 gram walnoten
- 2 theelepels komijnzaad
- 6 puntpaprika's
- 2 à 3 sneden donker brood
- 3 eetl. tomatenpuree
- 2 eetl. balsamico
- 2 dadels
- 1 eetl. honing
- 1 theel. chilivlokken
- sap van 1 citroen
- zeezout en versgemalen peper
- 5 à 6 eetl. extra vergine olijfolie
Bereiding
- Verhit de oven op 220 graden, en zet de grill op hoog
- Rooster de noten en komijnzaadjes 6 minuten op een bakplaat tot de noten goudbruin zijn en de komijn geurt
- Was de paprika's en zet ze onder de grill tot ze zwartgeblakerd zijn
- Zo nu en dan draaien
- Als de paprika’s zwartgeblakerd zijn, in een schaal afgedekt af laten koelen
- Doe de noten en zaden in een keukenmachine
- Pel de paprika's en verwijder de zaadlijsten
- Doe ze mee in de keukenmachine en pureer glad
- Maak het brood klein
- Voeg broodkruim, tomatenpuree, balsamico, dadels, honing, chilivlokken, citroensap, peper en zout toe en pureer alles glad
- Het kan zijn dat je dit in twee keer moet doen
- Voeg met draaiende motor de olijfolie toe en mix alles glad
- Proef en voeg eventueel nog wat extra peper en zout, citroen of honing bij
© 2023 Copyright Hilmas Keuken